Rybářský ráj - Norsko

06.12.2017 Zpět



V článku naleznete pravidla pro rybolov v Norsku. Ulovíte si tresku, norského lososa nebo platýse? Pak si přečtěte informace o rybaření v norských fjordech, na moři i jezerech. 

Rybaření na řekách a jezerech

Pro rybolov na všech řekách a jezerech je vyžadována místní povolenka k lovu ryb. Platnost povolenky je vždy omezena časově (jednodenní nebo týdenní nebo celoroční) a platí pouze na jeden konkrétní revír. Ceny povolenek se pohybují od několika norských korun do několika stovek norských korun na den. Povolenky prodávají správci revírů, místní rybářské obchody, kempy nebo některé hotely. Ne na všechny revíry je možné povolenku zakoupit - někteří majitelé/správci vod povolenky vůbec neprodávají nebo je prodávají pouze jako součást balíčku dalších služeb (rybářského průvodce, ubytování apod).
Povolenku pro lov lososů, mořských pstruhů a tažných sivenů můžete získat pouze v případě, že si zakoupíte celoroční státní rybářský lístek (Fiskeravgiftskort). Lístek lze koupit na některých poštách.

Protože v Norsku neexistují jednotné rybářské předpisy pro všechny sladkovodní revíry, je nutné získat konkrétní informace od příslušných správců revírů. Předpisy se na různých revírech liší a správci revírů je mohou v průběhu sezóny měnit. Především lososích na řekách jsou pravidla rybolovu velmi složitá a přísná.

Mořský rybolov

Základem úspěšného lovu je zvolení správného termínu pro příslušnou lokalitu. S jistou mírou přesnosti se dá říct, že střední a západní Norsko – přibližně oblast pobřežních vod a fjordů mezi městy Ålesund, Trondheim, Mo i Rana a oblast ostrova Hitra, kam jezdí nejvíce českých rybářů - je dobré navštívit v jarních měsících březen – duben. V tomto období probíhá tření tresky obecné, která se vytírá u pobřeží v obrovském množství. Jikry jsou vítanou změnou v jídelníčku spoustě ostatních ryb. Jestliže se do oblasti Norska vydáte začátkem března, máte šanci spolu s treskami zastihnout u pobřeží také hejna sleďů. Pravý rybářský ráj a skvělý rybolov. Letní a podzimní rybolov v těchto vodách je spíše klidnější, v podzimním období se loví také makrely.

Rybolov v oblasti Lofot a dále pak v nejsevernějších oblastech Norska od Tromsø až po Barentsovo moře, je úplně odlišný od středního a jižního Norska. Loví se zde především trofejní exempláře tresky obecné, mořské kočky a halibuta. Velké tresky se zde sice vytírají v zimních a brzkých jarních měsících jako je únor – duben. Rybolov je v tomto období finančně náročnější vzhledem k tomu, že dopravovat se na daleký sever budete letecky, bydlet budete pravděpodobně v hotelu a rybolov budete realizovat z pronajatých kutrů, protože ve vybraných oblastech platí zákaz pronajímání malých plavidel turistům. Úlovky tresky obecné se v tomto termínu blíží 40 kg hranici a přesahují délku 150 cm. Rybáři preferující klidnější rybolov si užijí v období květen - září.

Do sítí mohou rybařit pouze Norové, pro ostatní je povolen lov pouze na udici. Ulovené ryby si je možné ponechat pouze pro vlastní potřebu, nesmějí být dále prodávány. 
Pro lov ryb udicí na norském pobřeží nejsou zavedeny žádné doby hájení, ale rybáři musí respektovat zákonem stanovené minimální lovné míry. Lovné míry nejčastěji lovených mořských druhů ryb jsou:

treska obecná 47 cm
treska tmavá 45 cm
treska jednoskvrnná 44 cm
platýs obecný - halibut 80 cm
ostatní druhy platýsů 29 cm
žralok ostroun 70 cm
mořský ďas 60 cm
okouník 32 cm
makrela 30 cm
pstruh ob. mořský 35 cm
siven alpský 35 cm

Přesné znění zákona a minimální lovné míry naleznete na norských internetových stránkách Lovdata.

Pro vývoz ryb z Norska platí omezení. Současná vývozní kvóta pro sportovní a rekreační rybolov je stanovena na nejvýše 15 kg ryb nebo rybích produktů na osobu. Kromě tohoto množství si každý rybář může z Norska odvézt jednu trofejní rybu. Kvóta platí na celé, vykuchané ryby nebo zpracované produkty, jakými jsou například filety. Nevztahuje se na ryby ulovené v řekách a jezerech.

Asi není překvapením, že Norsko je pořadatelskou zemí světového mistrovství v lovení tresek, pořádaného na konci března. Můžete hádat, kde se závody konají, ale asi to lehce trefíte - Lofoty. Tradice těchto závodů sahá do minulých století, kdy norští rybáři začali úspěšně lovit hejna tresek proplouvající v blízkosti Lofot z celého Barentsova moře. Závodu se za velké pozornosti tisíců diváků obyčejně účastní více jak 500 rybářů. Například sehnat ubytování na Lofotech v tomto období, je docela oříšek.

1511554724-poznavacizajezdnorsko027-large

NEJVĚTŠÍ ATRAKCE NORSKA: ATLANTSKÁ CESTA, ÚŽASNÉ FJORDY, TROLÍ STEZKA


Poznávací zájezd, Norsko letecky v malé skupině cestovatelů. Relax a načerpání nové energie pro obdivovatele norské přírody.
Bouřlivé a energizující vodopády, národní parky, typické norské fjordy, včetně Geirangerfjordu (seznam UNESCO). Romantické putování pobřežím Atlantického oceánu, úchvatné pohledy z Trolí stezky, národní park Jotunheimen a vyhlídková plavba Oslofjordem.


Více informaci

1699348014-Snimek-obrazovky-2023-11-07-100323

FINSKO: RYBAŘENÍ A RELAX V ZEMI TISÍCŮ JEZER


Luxusní rybolov pro nadšence v ryzí, nedotčené a panenské přírodě. Finsko - země tisíců jezer - vám nabídne možnost rybolovu v jezerech, klidných i peřejnatých řekách. Pokaždé jiné dobrodružství. Vše zarámované pohybem v přírodní rezervaci plné sobů a možná uvidíte i medvědy nebo rosomáky. Určitě se vám podaří nafotit i fantastické fotografie a videa
.
PROGRAM ZÁJEZDU JE SESTAVEN NA 5 DNÍ. 
NA PŘÁNÍ PŘIPRAVÍME INDIVIDUÁLNÍ TERMÍN TOHOTO ZÁJEZDU: červen až srpen 2024


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.