Velryby - dobrodružné safari za polárním kruhem

06.12.2017 Zpět



Nejčastěji se vyskytující velrybou je vorvaň obrovský nebo také tuponosý (Physeter macrocephalus, anglicky Sperm whale). Tento druh je mistrem v hlubinném potápění. Průměrná doba ponoru je asi 30 minut, po kterých se velryba přichází „nadechnout“ opět na mořskou hladinu a připraví se na další ponor. Ve značných  hloubkách loví především obrovské kalmary z řádu krakatic, které dosahují stejné délky jako samotný vorvaň. Jde zároveň o největší z ozubených velryb. V dolní čelisti mají vorvani 20 až 26 párů kuželovitých zubů, z nichž každý může vážit až jeden kilogram. Vorvaň je považován za vůbec největší ozubené zvíře jaké kdy na světě žilo. Doložený záznam o největším jedinci hovoří až o 28 metrech délky a váze 150 tun. Anglický název Sperm Whale souvisí s mléčně bílou substancí nacházející se v její hlavě a původně zaměněnou se spermatem. Obrovská a charakteristická hlava této velryby, která mimo jiné hrála i ústřední roli v románu Hermana Melvilla Bílá velryba, vedla k tomu, že je vnímána jako archetyp velryby. Zajímavostí je, že vorvani žijící v oblasti na severozápad od ostrova Andøya jsou hlavně samci a dosahují váhy 45 až 55 tun.

Nijak ojedinělou je také možnost spatřit kosatku dravou (Orcinus orca). Její anglické označení Killer Whale - velryba zabiják - dává tušit, že je to predátor, který loví ryby, želvy, ptáky, tuleně, žraloky a také jiné kytovce. Na druhou stranu ve volné přírodě nebyl nikdy zaznamenán případ záměrného útoku kosatky na člověka. Kosatku poznáte snadno díky typické, 1 až 2 metry vysoké hřbetní ploutvi.

Vaši pozornost také upoutají různé druhy delfínů například plískavice běloboká (Lagenorhynchus acutus), která v dospělosti váží až 300 kilogramů, často také vyskakuje nad vodní hladinu. Dalším zástupcem velrybí říše je kulohlavec černý (Globicephala melas). Ten se dožívá až 50 let a pohybuje se v hejnech od desítek až po stovky jedinců.

Ohromí vás téměř 15 metrů dlouzí a až 30 tun vážící keporkaci nebo-li plejtváci dlouhoploutví (Megaptera novaeangliae, anglicky Humpback). Keporkak bývá přezdíván zpívající velrybou, protože v období námluv či páření „zpívá písně“ trvající až 30 minut. Písně jsou dokonce slyšitelné lidským uchem i na značnou vzdálenost. Pod hladinou je dosah zvukových projevů ještě větší - až na vzdálenost více jak 40 km. Velrybí zpěv má své melodie, jež se mění v různých situacích. O příčinách velrybího zpěvu se vědci jen dohadují. Tito živočichové se dožívají 40 až 100 let. Ojedinělý je také způsob lovu těchto kytovců. Skupina keporkaků podpluje vyhlídnuté hejno ryb a z hloubky začne vypouštět z dýchacích otvorů vzduchové bubliny. Nutí tak svou kořist shlukovat se stále blíže k sobě. Nakonec všichni keporkaci ze skupiny vplují do hejna ryb zahnaného k hladině a namačkaného na malém prostoru, otevřou tlamy a spolykají jich co nejvíce najednou. Keporkaci jsou mezi velrybami také jediní, kteří vyskakují - i přes svou ohromnou váhu - téměř celí nad hladinu. Nad hladinou se otočí a s ohlušujícím gejzírem vody se opět zanoří do mořských hlubin.

Výprava na velrybí safari je umocněna tím, že k pozorování jsou požívány rychlé čluny – dvanáctimístné zodiaky. Ty se dokáží přiblížit k velrybám na vzdálenost, ze které se vám bude tajit dech. Fantastické dobrodružství se stane zážitkem, o kterém budete ještě dlouho vyprávět. Detaily k našim zájezdům na Lofoty a Vesterály a z Tromsø naleznete zde.

1663833159-na-web-IMG-1356

LOFOTY - LETNÍ SLUNOVRAT ZA POLÁRNÍM KRUHEM


Nejkrásnější ostrovy severní polokoule. Zelené souostroví s unikátní přírodou severně od polárního kruhu. V létě zde stoupají teploty díky Golfskému proudu přes 20°C. Fenomén nezapadajícího Půlnočního Slunce.
K zážitkům patří plavba motorovým člunem do mořského kaňonu, atmosféra Vikingů, pláže s bílým pískem na pobřeží Atlantického oceánu, kouzelné rybářské vesničky (UNESCO) a úžasné vyhlídkové vrcholy.
Lokální gastronomie - ryby a další speciality.


Více informaci

1511624066-nordkapp-foto007-large

NORDKAPP A LOFOTY - NEJKRÁSNĚJŠÍ MÍSTA SEVERNÍHO NORSKA


Prožijete jeden z nejúchvatnějších západů Slunce na zeměkouli - nad Atlantským oceánem v nejsevernějším koutě Evropy. Tento výjimečný jev trvá na Nordkappu jen v období od 14. května do 1.srpna !!! Tento zájezd do Norska je skvělou příležitostí pro milovníky severské exotiky – kombinuje barevnou svěžest nejkrásnějšího souostroví severní polokoule s fascinující přírodou Laponska, kterou lze srovnat pouze s podmínkami v Kanadě a na Aljašce. Výhodou je, že nemusíte cestovat tak daleko a přitom budete dokonce severněji než slavný Yukon nebo Klondike. Díky Golfskému proudu je v letním období teplotně přátelskou oblastí, kde v tomto období probíhá polární den.

PROGRAM ZÁJEZDU JE SESTAVEN NA 8 DNÍ.
PŘIJÍMÁME NEZÁVAZNÉ OBJEDNÁVKY NA ROK 2024.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.