Norské království prolamuje tradici

05.12.2017 Zpět



Téměř pohádkový příběh má svůj nepohádkový konec. Rozvod nepatří do té kategorie těch „italských“, oba původní partneři vystupují vůči sobě korektně. Svorně oba situace litují, ale nevidí možnost pro další pokračování královského vztahu. Důkazem klidného rozchodu je i budoucí uspořádání péče o společné děti - Maud Angelicu (13 let), Leah Isadoru (11 let) a Emmu Tallulah (7 let). Ty budou i nadále chodit do stejné školy. Jejich rodiče svorně uvádějí, že:„Ukončíme manželství, ale přesto zůstaneme pohromadě v rodičovství“.

A jak se na pro královský dvůr jistě nelichotivou situaci dívají stávající král Harald V. a královna Sonja? Přes média oznámili: „Je to bolestné a žalostné nejen pro nás, ale i pro ty, jež se pohybují v blízkosti dotyčné dvojice. Máme Ariho rádi a vážíme si všeho, co jsme jako rodina spolu zažili a budeme mít k Arimu dobré vztahy i v budoucnu." 

Náznaky krize vztahu se objevovaly již dříve. Neúčast Ariho Behna na slavnosti 23. června letošního roku u při příležitosti 25letého výročí svěcení tehdy nově nastupujícího královského páru v katedrále v Trondheimu, byla ještě dvorním mluvčím bagatelizována. Ariho dovolená v Norsku prý byla ukončena z důvodu jeho obchodních aktivit. Z dnešního pohledu však tato skutečnost vypadá trochu jinak.

Protože oba partneři měli smluvně oddělený majetek, princezna Märtha Louise o žádný nepřijde a obě vily nedaleko Osla, jež jí patří, jí zůstanou. Také Ari bude bydlet poblíž, aby měl k dětem blízko. Rozvod nebude mít ústavní následky ani nenaruší dědičnou linii. Märtha Louise se už v roce 2002 zřekla titulu Její královská výsost. V témž roce založila vlastní firmu a spolu s Arim vydala knihu o lásce s názvem Fra hjerte til hjerte (Od srdce k srdci), poté vydala několik převážně ezotericky, meditačně a duchovně laděných knih i samostatně.

Také Ari se věnoval aktivitám, které bychom s tradiční představou o členu královské rodiny nespojovali. Vydal tři sbírky povídek, napsal divadelní hru, vystupoval jako herec a zpěvák a účinkoval v televizních zábavně-dokumentárních pořadech, má svůj blog. Veřejnost rád šokuje používáním vulgarit, zabývá se tématy uprchlické krize, oběťmi Breivikových útoků na ostrůvku Utøya a sexuálního násilí.  

Rozvody v královských rodinách byly vždy něčím mimořádným, médii tolik propíraný rozchod mezi britským princem Charlesem a princeznou Dianou sice obraz trochu zrealističtil, nicméně obdivovatelé královských tradic věří, že snad nikdy nedojde k rozvodu mezi panujícím králem a královnou.

Rozdílnost budoucí cesty norského prince a princezny určitě nepřidá na popularitě norské královské rodiny. Budoucí král Haakon VIII., který jednou na trůnu vystřídá současného krále Harald V., bude muset oživit poslání a vážnost královské rodiny. Jinak by se mohlo stát, že bude 65. a zároveň posledním králem Norska.

Pro ty, kteří by chtěli zahlédnout krále nebo královnu během našich zájezdů do Norska, máme dobrou zprávu. Termínová listina veřejných vystoupení je příznivá.

1699348014-Snimek-obrazovky-2023-11-07-100323

FINSKO: RYBAŘENÍ A RELAX V ZEMI TISÍCŮ JEZER


Luxusní rybolov pro nadšence v ryzí, nedotčené a panenské přírodě. Finsko - země tisíců jezer - vám nabídne možnost rybolovu v jezerech, klidných i peřejnatých řekách. Pokaždé jiné dobrodružství. Vše zarámované pohybem v přírodní rezervaci plné sobů a možná uvidíte i medvědy nebo rosomáky. Určitě se vám podaří nafotit i fantastické fotografie a videa
.
PROGRAM ZÁJEZDU JE SESTAVEN NA 5 DNÍ. 
NA PŘÁNÍ PŘIPRAVÍME INDIVIDUÁLNÍ TERMÍN TOHOTO ZÁJEZDU: červen až srpen 2024


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.