Za Polární září na sever Norska

04.12.2017 Zpět



Tak předně Polární záře je jevem závislým na Sluneční aktivitě, tedy nijak nesouvisejícím s počasím v severních (a případně jižních) polárních oblastech. K Polární záři, která je interakcí částic slunečního větru se zemskou atmosférou v relativní blízkosti magnetických pólů, se často uvádí další nepřesnost - návaznost na konkrétní roční období, tedy zimu a případně teplotu vzduchu.

Polární záře je výsledkem putování protonů, elektronů a jader hélia vyvržených při erupcích na Slunci a jejich setkání se zemským magnetizmem. Probíhá tedy kontinuálně, celoročně, stejně jako probíhají trvale erupce na Slunci a stejně jako trvale působí zemský magnetizmus. 

Kdy je možné vidět Polární záři

Zásadní otázkou jsou podmínky, za kterých je Polární záře, Aurora Borealis - ta severní a Aurora Australis - ta jižní, viditelná pozorovatelům na zemském povrchu. 

Prvním předpokladem je jasná obloha bez mraků. Polární záře se vyskytuje nejčastěji mezi 60 a 150 kilometry nad zemským povrchem, pro její viditelnost je nezbytná obloha bez atmosférické oblačnosti. 

Světelné efekty Polární záře jsou viditelné jen za naprosté tmy. Odsud možná plynou předsudky o souvislosti Polární záře a zimního období. Je pravdou, že v polárních oblastech je noc jistě delší v zimě. Pravděpodobnost zhlédnutí Polární záře úměrně stoupá právě s počtem hodin, po kterou trvá noc. Pro pozorování Polární záře zároveň potřebujeme místo bez světelného smogu. Zvlášť pro fotografické nadšence, kteří vědí, že focení polární záře je možné jen s dlouhými expozičními časy, je jakýkoli světelný šum likvidátorem úspěšných snímků.

Samozřejmostí pro úspěšný lov Polární záře je co nejkratší vzdálenost pozorovatele k magnetickému pólu. Na severu Evropy se Polární záře vyskytuje přibližně v pásu ohraničeném souostrovím Lofoty a Vesterály, Tromsø, švédským národním parkem Abisko, městy Kiruna a finským Rovaniemi. Pozorování Polární záře je však také populární na americkém kontinentě, na severu Kanady a na Aljašce. Jižní polokoule také nabízí toto divadlo, avšak i nejjižnější pevnina Argentiny je relativně daleko od jižního magnetického pólu.

Vydejte se s námi na organizovaný zájezd

Námi organizované zájezdy míří na pobřeží Atlantiku – kromě toho, že tato místa poskytují výše uvedené předpoklady, mají ještě jednu výhodu. Díky vlivu oceánského charakteru počasí se zde velmi často střídají jednotlivé frontální poruchy a tedy i často počasí bez oblačnosti. Tím se také výrazně zvětšuje naděje na úspěšné sledování Polární záře. Důkazem správného výběru míst je i blízkost vědeckých observatoří norských vědců a také odborníků z NASA, kteří se věnují právě studiu zákonitostí Polární záře.

Polární záře je prostě nádherná světelná show, při které se vám bude tajit dech. Je to úkaz, který po staletí fascinoval nejen místní obyvatele, lákal však také řadu cestovatelů, kteří si nechtěli nechat ujít tento jedinečný zážitek fungování přírodních sil. Jako každý rok jsme pro vás připravili zájezd za Polární září.

1663615534-IMG-5175-photo-full-na-web

POLÁRNÍ ZÁŘE & VÝPRAVA HUSKY PSÍM SPŘEŽENÍM


Aurora Borealis nebo-li Polární záře je fascinující fenomén a životní zážitek. Dechberoucí světelná show vesmírných sil a mystická nádhera tajemného přírodního jevu. Zájezdy za Polární září pořádáme řadu let, na "lov" Polární záře jsme odborníky a naučíme vás, jak získat její skvělé snímky.
Fakultativní aktivity: Velrybí safari, Husky psí spřežení - jízda divočinou, výprava na sněžných skútrech, večerní saunování a unikátní lokální gastronomie.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.