Pohádkoví Trolové

06.12.2017 Zpět



Kdesi na severu je země, kterou v dávných dobách dlouhá léta pokrýval jen ledovec, zima zde trvala déle než pořád a v tak nehostinné zemi nebydlel jediný lidský tvor. Byla to země ošlehaná větrem a mrazem. Země nekonečných, neprostupných a temných lesů. Země skal a země vod. Lidé se zde začali usazovat až se zlepšením klimatických podmínek. Ale že tam předtím nikdo živý nebyl? To není pravda. Byla tam stvoření podobná i nepodobná lidem. Stvoření drsného charakteru, která se nebála samoty, ani zimy.
Lidé jim začali říkat TROLLOVÉ.

Osadníci přicházející za krásnou a nedotknutou přírodou pomalu zjišťovali, že v této oblasti nejsou sami a že v hlubokých lesích a opuštěných horách se skrývá cosi strašidelného. Trollové vycházející pouze v noci, jelikož zkamení při dopadu slunečního paprsku na jejich tělo, byli proto pro lidi dlouho velkou záhadou a báli se jich. Říkalo se o nich, že jsou zlí a škodolibí, protože často využívali nově vzniklých lidských osad. Kradli dobytek nebo přespávali ve stodolách. Na zlobivé děti byli často přivoláváni trollové jako v Česku polednice.

Skoro každé svědectví, pohádka nebo legenda popisují vzhled trollů různě. Obecně se říká, že jsou to hrůzu budící bestie. Zhruba si ho můžete představit jako hlavního hrdinu z filmu Shrek bez zelené barvy. Jsou tedy obrovští a tlustí, mají neohrabané pohyby, jsou agresivní, ale hloupí. Kromě toho bývají špinaví a někteří jsou pokrytí mechem. Dalším důležitým rysem jsou rozcuchané delší vlasy a chlupy po celém těle. Toto je základní nejběžnější popis trollů, ale vyskytují se trollové i s více hlavami nebo končetinami, můžete slyšet i o trollovi s třinácti ocasy.

V Norsku jsou trollové všude přítomní. Norský folklór je trolly přímo propleten a někteří Norové dokonce na Vánoce nechávají misku s jídlem za oknem, kdyby náhodou na návštěvu přišel troll. Turisté jsou jimi pak zahlceni v prodejnách suvenýrů. Malé sošky či figurky jsou ovšem roztomilé, usmívají se a vůbec nevzbuzují hrůzu (nejspíš kvůli lepší prodejnosti). Po trollech jsou pojmenována některá krásná místa Norska jako například Trollfjorden, Trollhetta, Trolltindan, Trollveggen, Trollheimen, Trollstigen a další. Pokud se chcete s trolly seznámit ještě před cestou do Norska, můžete se podívat na fantasy-hororový film Troll Hunter. Ovšem ten je jen pro ty, co se ničeho nebojí… Nerada bych vás odradila od cesty do Norska jen tím, že ve filmu uvidíte zlé trolly. 

1663613700-IMG-2082-na-web

OKRUŽNÍ ZÁJEZD NORSKEM S VÝSTUPEM NA TROLÍ JAZYK


Okružní poznávací zájezd pro ty, kteří míří do Norska a Skandinávie a chtějí si v malé skupince užít maximum turistických atrakcí. Kromě unikátních skvostů severské přírody si dopřát i sportovnější pohyb.
Třešničkou na dortu zájezdu je výstup na jednu z nejúžasnějších dominant Norska - skalní převis Trolí jazyk (Trolltunga).
Podlehnete energii bouřících vodopádů nebo magické atmosféře strmých norských fjordů a výhledům na ledovce?


Více informaci

1663615534-IMG-5175-photo-full-na-web

POLÁRNÍ ZÁŘE & VÝPRAVA HUSKY PSÍM SPŘEŽENÍM


Aurora Borealis nebo-li Polární záře je fascinující fenomén a životní zážitek. Dechberoucí světelná show vesmírných sil a mystická nádhera tajemného přírodního jevu. Zájezdy za Polární září pořádáme řadu let, na "lov" Polární záře jsme odborníky a naučíme vás, jak získat její skvělé snímky.
Fakultativní aktivity: Velrybí safari, Husky psí spřežení - jízda divočinou, výprava na sněžných skútrech, večerní saunování a unikátní lokální gastronomie.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.