Norská nejzajímavější místa a rekordy

05.12.2017 Zpět



Norsko má řadu rekordmanů, míst a geografických zvláštností, které patří nejen mezi ty „nej“ ve Skandinávii, ale jsou i na předních místech v Evropě, případně na celém světě. Prozkoumejte, co je na Norsku zajímavé a co stojí za to poznat!

Nejsevernější bod

Nejsevernější bod Norska, Nordkinn, je zároveň nejsevernějším bodem kontinentální Evropy. Ale pozor! Nordkapp, který je často mylně zmiňován, a je tak trochu „boudou“ na turisty, nejsevernějším bodem kontinentu není. 

Nachází se totiž na ostrově, s pevninou je propojen podmořským tunelem. Skutečný nejsevernější bod, Nordkinn, se nachází na 71°8´ severní šířky a 27°40´ východní délky a leží na stejnojmenném poloostrově Nordkinn halvøya.

Nejjižnější bod

Lindesneský maják. Od Nordkinnu ho dělí téměř 1700 km vzdušnou čarou a nachází se na 57°59´severní šířky a 7°2´východní délky asi 70 km od města Kristiansand.

Nejvyšší vrchol

Galdhøpiggen 2469 m.n.m. a téměř stejně vysoký Glittertinden 2465 m.n.m. Na obojí můžete vystoupat, ovšem doporučujeme to jen zkušeným horalům.

Největší náhorní plošina

Hardangervidda o rozloze 8.000 km² je zároveň nejrozsáhlejší náhorní plošinou v Evropě. Zabrala by přibližně 10% území ČR. Nachází se zhruba mezi městečky Eidfjord, Geilo, Odda a Rjukan. Součástí je stejnojmenný národní park, okouzlující místo s panenskou přírodou, které stojí za to vidět.

Nejvyšší kolmá skalní stěna

Trollveggen neboli Trolí stěna je zároveň nejvyšší evropskou skalní stěnou. Pne se do výšky cca 1.600 metrů a pyšní se 150metrovým převisem. Toto místo působí jako magnet na odvážné horolezce, ale i zvídavé turisty.

Nejdelší řeka 

Glåmma je dlouhá celkem 621 km. Pokrývá 13 % norského povrchu. Je oblíbená mezi rybáři, ovšem většinou bývá k rybolovu potřeba licenční povolenka. V řece žijí lososy, pstruzi, štiky a další.

Největší ledovec 

Jostedalsbreen 475 km² – je zároveň největším evropským pevninským ledovcem. Mezi další rozsáhlé ledovce patří: Svartisen 369 km2 a Folgefonna 168 km².

Největší jezero

Jezero Mjøsa 365 km² nacházející se u města Lillehammer (Lipno má pro srovnání 48,7km²). Jezero je splavné. Jeho hladinu brázdí všelijaká rekreační plavidla a parníčky.

Nejhlubší jezero

Hornindalsvatnet s hloubkou 514 m je zároveň nejhlubším evropským jezerem a 12. nejhlubším jezerem světa. V jeho hlubinách byl nedávno objeven nový druh sivena severního.

Nejdelší vodopády

Norské vodopády patří mezi světové spektákly. Prvenství patří vodopádu Vettifossen s délkou 260 m. Za zmínku stojí také Vøringfossen, Låtefossen, Langfossen, Mardalsfossen, Kjosfossen a vodopád De Syv Søstrene (Sedm sester).

Nejdelší fjord

První místo obsadil Sognefjord o délce 205 km, který je zároveň druhým nejdelším fjordem na světě. Jeho strmé skalní stěny se vypínají do výšky 1700 m. Impozantnímu Sognefjordu se proto právem přezdívá Král fjordů.

Nejužší fjord

A další prvenství pro Norsko. Tentokrát pro odvážné! Nærøyfjord je totiž nejen norský, ale i světově nejužším fjordem vůbec. Je dlouhý 20 km a v nejužším místě pouhých 250 m široký, přičemž okolní skaliska jdou do výšky až 1600 m.n.m.

Nejstarší národní park

Rondane, vyhlášený v roce 1962 s nejvyššími vrcholy Rondslottet (2178 m) a Storronden (2138 m). Rozloha národního parku je 963 km². Také zde objevíte spoustu čarovných míst v rámci i několikadenních treků.

Nejrozsáhlejší národní park

Norské národní parky jsou obrovské, plné pohádkové flory a divoké fauny. Nejrozsáhlejším je Nordvest Spitsbergen na Špicberkách s rozlohou 3.683 km² a také národní park Saltfjellet-Svartisen s 2.105 km². Rozprostírá se v okolí severního polárního kruhu.

Nejdelší tunel

Tunel Lærdalstunnelen měří 24,5 km. Kromě toho, že mu patří první místo v Norsku, je zároveň nejdelším silničním tunelem na celém světě. Spojuje městečka Lærdal a Aurland na spojnici mezi Oslo a Bergenem. Otevřený byl v roce 2000.

Nejhlubší tunel

Nejhlouběji položený Eiksund tunnel je zároveň nejhlubším tunelem na světě. Vede pod mořským dnem na ostrov Hareidlandnet v hloubce 287 metrů pod hladinou moře.

Největší ostrov

Západní Špicberk (West Spitsbergen) se chlubí rozlohou 37 673 km². Je to největší ostrov na souostroví Špicberky (Svalbard). Na ostrově leží hlavní město Špicberk, Longyearbyen.

Největší vnitrozemský ostrov

Největším vnitrozemským ostrovem je hornatý ostrov Osterøy. Kromě toho je také i největším vnitrozemským ostrovem severní Evropy.

Největší souostroví

Vesterály a Lofoty. Více se o těchto kouzelných místech dočtete v našem samostatném článku. Prozradíme jen to, že jsou to ráje na zemi pro milovníky treků přírodou, po skalách a písčitých plážích.

Nejširší a nejužší místo pevniny

Norsko má v nejširším místě 430 km. Nejužší místo norské pevniny má přesně 6 km (od fjordu k norsko-švédské hranici).

Nejoblíbenější jídlo

Tradiční norská kuchyně je poctivá a plná lokálních surovin. Kromě toho si ale Norové rádi smlsnou i na „ne-norských“ pochoutkách. Mezi nejoblíbenější patří vafle, hnědý sýr Brunost, ryby a překvapivě pizza. Gurmánům doporučujeme pochoutky z losího nebo sobího masa. Skutečnou specialitou pak jsou lesní plody. Mezi nejvyhledávanější patří ostružiník moruška (zkráceně moruška).

Hrubý domácí produkt

Norský hrubý domácí produkt byl za rok 2022 482 mld. USD, v přepočtu 89 000 USD na obyvatele v paritě kupní síly. Za to jim patří 4. místo na světové příčce. Pro představu, 1. místo obsadilo Lucembursko, 2.Katar, 3.Singapur. Zdroj: Světová banka

1663753670-Preikestolen

POPRVÉ DO NORSKA: IKONICKÝ PREIKESTOLEN, FJORDY, VODOPÁDY


Letecky do Norska s malou skupinou klientů. Skalní útes Preikestolen - úžasný výhled z ikony Norska. Nejlákavější místa Skandinávie - fjordy, jedinečné scenérie norské přírody a národních parků, impozantní vodopády, panoramata ledovce Folgefonna. Královský palác a Vigelandpark, plavba lodí k ostrůvkům Oslofjordu.
Překvapivě skvělá norská gastronomie: losí/sobí steaky, rybí speciality.


Více informaci

1663613700-IMG-2082-na-web

OKRUŽNÍ ZÁJEZD NORSKEM S VÝSTUPEM NA TROLÍ JAZYK


Okružní poznávací zájezd pro ty, kteří míří do Norska a Skandinávie a chtějí si v malé skupince užít maximum turistických atrakcí. Kromě unikátních skvostů severské přírody si dopřát i sportovnější pohyb.
Třešničkou na dortu zájezdu je výstup na jednu z nejúžasnějších dominant Norska - skalní převis Trolí jazyk (Trolltunga).
Podlehnete energii bouřících vodopádů nebo magické atmosféře strmých norských fjordů a výhledům na ledovce?


Více informaci

1511554724-poznavacizajezdnorsko027-large

NEJVĚTŠÍ ATRAKCE NORSKA: ATLANTSKÁ CESTA, ÚŽASNÉ FJORDY, TROLÍ STEZKA


Poznávací zájezd, Norsko letecky v malé skupině cestovatelů. Relax a načerpání nové energie pro obdivovatele norské přírody.
Bouřlivé a energizující vodopády, národní parky, typické norské fjordy, včetně Geirangerfjordu (seznam UNESCO). Romantické putování pobřežím Atlantického oceánu, úchvatné pohledy z Trolí stezky, národní park Jotunheimen a vyhlídková plavba Oslofjordem.


Více informaci

1512479242-lavicka-Sonja

NORSKEM PO STEZKÁCH TROLLŮ - K FJORDŮM A VODOPÁDŮM


Znáte pověsti o Trollech - skřítcích žijících v zákoutích nedotčené norské přírody?
Vydáme se v jejich stopách po Trollí stezce, do národních parků, k ohromujícím vodopádům a peřejím. 
Zavítáme do Bergenu (rybí trh, vrch Fløyen). 
Norsko je zemí skalnatých fjordů, úchvatný Geirangerfjord je i na seznamu UNESCO.
Letecký zájezd pro milovníky ryzí skandinávské přírody.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.